Pałki z kurczaka po węgiersku.

Kuchnia węgierska jest kolorowa, ognista i pełna temperamentu. 
Charakteryzuje ją duża ilość cebuli, papryki i pomidorów.
Pałki są bardzo smaczne, papryka słodka i ostra nadają potrawie nie tylko ciekawy smak, ale również kolor, zapraszam :)

Składniki:
3 pomidory,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka słodkiej papryki,
8 pałek z kurczaka,
2 czerwone papryki,
1 łyżeczka tymianku,
50 g boczku pokrojonego w kostkę,

Na rozgrzanej patelni usmaż boczek, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Posyp paprykami w proszku, podsmaż.

Następnie dodaj pałki z kurczaka oprószone solą i pieprzem i obsmaż. Pomidory pokrój w małą kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki.
Do kurczaka dodaj pokrojone pomidory, paprykę, tymianek, sól i pieprz do smaku.
Podlej wodą  około 1/2 szklanki i duś przez 30-40 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podaj z pieczonymi ziemniakami, smacznego :)



Komentarze