Dorsz zapiekany w porach.


Pochwała prostoty! Łatwy i szybki sposób na jedną z najpopularniejszych polskich ryb. 
Potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą dodania do podsmażonych porów śmietany i sosu chili. Przygotowana w ten sposób ryba rozpływa się w ustach.


Składniki:
500 g filetu z dorsza,
2 pory,
1 łyżka sosu chili,
5 łyżek śmietany,
2 łyżki masła lub 1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżka posiekanego koperku,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól i pieprz do smaku,
Filety z dorsza umyj, osusz a następnie oprósz solą i pieprzem.

Przełóż do naczynia żaroodpornego .
Pory umyj, pokrój w plasterki i podsmaż na oleju, przykryj nimi rybę i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15 minut.
Śmietanę wymieszaj z sosem chili, mąką ziemniaczaną i koperkiem. 
sosem polej rybę i zapiecz ją jeszcze 10-12 minut w piekarniku.
Podaj z ryżem.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)