Toskańskie tagliatelle wg ao12.

Kuchnia toskańska jest prosta i pyszna. Do głównych składników kuchni toskańskiej należą najlepsze oliwy, pomidory pachnące słońcem i wiele innych.
Moje tagliatelle też pachniało słońcem, a to za sprawą suszonych pomidorów...zapraszam:)

Składniki:
  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 400 g tagliatelle,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami,
  • 4 filety z kurczaka,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,

Fasolkę szparagową oczyść, usuń końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj 10-15 min.
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na 2 łyżkach oliwy z suszonych pomidorów.
Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w paseczki.
Filety z kurczaka umyj, osusz a następnie rozbij cienko, oprósz solą i pieprzem i ułóż trochę pokrojonych suszonych pomidorów.

Kotlety złóż na pół i "zaklep" boki tłuczniem do mięsa.

Bułkę tarta wymieszaj z oregano i tymiankiem.
Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej z ziołami, smaż na oleju.

Makaron wymieszaj z podsmażoną cebulą, ugotowaną fasolką, kilkoma suszonymi pomidorami (max 2 suszone pomidory) i oliwą z suszonych pomidorów.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Tagliatelle podaj z kotletem.
Smacznego:)

 

Komentarze