Pizza z mascarpone i pomidorkami koktajlowymi.

Przepis na ciasto dostałam od Basi T. za co jeszcze raz jej dziękuję:)
Ciasto jest w sam raz, tzn cienkie i chrupiące. Do tej pory wszelakie przepisy na ciasto pizz-owe nie spełniały naszych oczekiwań, a to za grube, to znów cienkie i gumowate, aż odechciewało się robić pizzę w domu. Ten przepis na ciasto jest idealny i przy nim już zostaję :)
Zapraszam.


Składniki na 1 pizzę:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody (letniej),
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ziół : oregano i bazylia,
Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Dodatki:
  • 60 g mascarpone,
  • ząbek czosnku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • parmezan,
  • sól, pieprz do smaku,

Ciasto cienko rozwałkuj, lub rozciągnij rękami.
Mascarpone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj na cieście.

Pomidorki umyj i przekrój każdy na pół. Układaj pomidorki na pizzy skórką do dołu.
Posyp pizzę startym parmezanem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.

Smacznego :)





Komentarze

  1. wszyscy pewnie już wiedzą że uwielbiam pizze:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto nie musi wyrastać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, właśnie dzięki temu jest cienka i chrupiąca. Ciasto ma 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC i tam rośnie. Zapewniam,że jest smaczna :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)