Kuleczki marchewkowo-pieczarkowe z dipem meksykańskim.

Kuleczki to kolejna moja propozycja na konkurs "Twój sposób na imprezę", zapewniam, że jeżeli je przygotujecie znikną w mgnieniu oka.
Nie będę się rozpisywać jak smakują, musicie sami spróbować :)






Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula drobno pokrojona,
  • 200 g marchewki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 250 g pieczarek,
  • 70 g koncentratu pomidorowego z puszki,
  • 350 g soczewicy przygotowanej wg opisu na opakowaniu,
  • 4 kromki białego pieczywa,
  • 2 jajka,
  • 30 g startego parmezanu,
  • 35 g startego sera feta,
  • dip meksykański,
  • 5 łyżek keczupu,
  • 2 łyżki wody,

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż cebulę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniutką kostkę, dodaj ją do cebuli i smaż około 7 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój drobniutko, dodaj je ze słodką papryką do warzyw, smaż około 10 minut.

Wymieszaj z soczewicą, koncentratem pomidorowym i ostudź.
Chleb pokrój w małą kostkę- im mniejsza tym lepiej.

Do warzyw dodaj chleb, jajka, oba sery, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Uformuj kuleczki, układaj je na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 min.
Dip meksykański połącz z keczupem i wodą, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Kuleczki podaj z dipem.
Smacznego :)

Komentarze