Jabłeczniki piekę dość często w sezonie jesiennym, a teraz mamy jeszcze lato, wiec dodałam trochę malin dla urozmaicenia. Ciasto wyszło pyszne...zapraszam :)
Przekładamy jabłka do garnka i smażymy aż zmiękną, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Czekamy aż ostygną.
60 % kruchego ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia,
na ciasto wykładamy jabłka -maliny i na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe kruche ciasto.
Pieczemy około 40-45 min w temp. 190ºC.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 4 żółtka,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- galaretka czerwona,
Dodatkowo:
- 200 g malin,
Przekładamy jabłka do garnka i smażymy aż zmiękną, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Czekamy aż ostygną.
60 % kruchego ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia,
na ciasto wykładamy jabłka -maliny i na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe kruche ciasto.
Pieczemy około 40-45 min w temp. 190ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)