Chrupiące pałeczki w cieście piwnym.

Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów tom 32.
Polecam zwłaszcza tym, którzy mają frytkownicę, łatwiej wtedy usmażyć pałki. Ja niestety nie posiadam i zajęło mi to dużo czasu, jedliśmy "na raty";)



Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka,
  •  mielona słodka papryka,
  • chili,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • olej do głębokiego smażenia,
Mięso umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem i sproszkowanym chili oraz mieloną słodką papryką. Dodaj 2 łyżki miodu oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Całość wymieszaj, odstaw na 2 godziny.
Jajka zmiksuj razem z mąką i piwem(powinno powstać ciasto o konsystencji jak na naleśniki).
Potem dopraw ciasto solą, wymieszaj.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Zamarynowane kawałki kurczaka maczaj w cieście piwnym i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie złota a mięso upieczone.
Pałki wyjmuj i układaj na papierowym ręczniku kuchennym-aby odsączyć je z tłuszczu.

Podawaj z ziemniakami i ulubiona surówką.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)