Przepis pochodzi z dodatku do Świata Kobiety 101 przepisów tom 32.
Polecam zwłaszcza tym, którzy mają frytkownicę, łatwiej wtedy usmażyć pałki. Ja niestety nie posiadam i zajęło mi to dużo czasu, jedliśmy "na raty";)
Polecam zwłaszcza tym, którzy mają frytkownicę, łatwiej wtedy usmażyć pałki. Ja niestety nie posiadam i zajęło mi to dużo czasu, jedliśmy "na raty";)
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka,
- mielona słodka papryka,
- chili,
- 2 łyżki miodu,
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- olej do głębokiego smażenia,
Mięso umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem i sproszkowanym chili oraz mieloną słodką papryką. Dodaj 2 łyżki miodu oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Całość wymieszaj, odstaw na 2 godziny.
Jajka zmiksuj razem z mąką i piwem(powinno powstać ciasto o konsystencji jak na naleśniki).
Potem dopraw ciasto solą, wymieszaj.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Zamarynowane kawałki kurczaka maczaj w cieście piwnym i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie złota a mięso upieczone.
Pałki wyjmuj i układaj na papierowym ręczniku kuchennym-aby odsączyć je z tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami i ulubiona surówką.
Smacznego :)
w czwartek spróbuje, dzisiaj zamarynuje i wztawie do lodówki
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy Ci smakowały.
UsuńPozdrawiam.