Wędzona makrela na ostro.

Miałam zrobić z makreli pastę na kanapki na kolację....jak przyszłam z pracy nie miałam ochoty "gnać" do sklepu po mięsko, więc zjedliśmy na obiad. Nie potrzeba wiele czasu do przygotowania tego dania- 30 minut wystarczy. Zapraszam :)

Składniki:
  • 150 g brązowego ryżu,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 wędzona makrela,
  • 1 duża cebula drobno pokrojona,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 2 łyżki sambalu badjak
  • olej rzepakowy,

Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Seler naciowy opłucz, następnie drobniutko pokrój. Rzodkiewkę umyj i pokrój w pół-plasterki. Wszystkie warzywa połącz w misce, dodaj ocet winny, sól i pieprz do smaku oraz trochę oleju, żeby sałatka nie była sucha. 

Usuń głowę makreli, ości ​​i skórę - podziel na kawałki.  


Smażyć cebulę i czosnek z 2 łyżkami oleju na dużej patelni.  


Dodaj makrelę i 10 minut smaż. Dodaj do makreli sambal, oprósz solą i pieprzem do smaku. 
Podaj makrelę z ryżem i sałatką z ogórków.

Smacznego :)

Komentarze