Miałam zrobić z makreli pastę na kanapki na kolację....jak przyszłam z pracy nie miałam ochoty "gnać" do sklepu po mięsko, więc zjedliśmy na obiad. Nie potrzeba wiele czasu do przygotowania tego dania- 30 minut wystarczy. Zapraszam :)
Składniki:
Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Seler naciowy opłucz, następnie drobniutko pokrój. Rzodkiewkę umyj i pokrój w pół-plasterki. Wszystkie warzywa połącz w misce, dodaj ocet winny, sól i pieprz do smaku oraz trochę oleju, żeby sałatka nie była sucha.
Usuń głowę makreli, ości i skórę - podziel na kawałki.
Smażyć cebulę i czosnek z 2 łyżkami oleju na dużej patelni.
Dodaj makrelę i 10 minut smaż. Dodaj do makreli sambal, oprósz solą i pieprzem do smaku.
Podaj makrelę z ryżem i sałatką z ogórków.
Smacznego :)
Składniki:
- 150 g brązowego ryżu,
- 2 ogórki gruntowe,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 4 rzodkiewki,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 wędzona makrela,
- 1 duża cebula drobno pokrojona,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 2 łyżki sambalu badjak
- olej rzepakowy,
Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Seler naciowy opłucz, następnie drobniutko pokrój. Rzodkiewkę umyj i pokrój w pół-plasterki. Wszystkie warzywa połącz w misce, dodaj ocet winny, sól i pieprz do smaku oraz trochę oleju, żeby sałatka nie była sucha.
Usuń głowę makreli, ości i skórę - podziel na kawałki.
Smażyć cebulę i czosnek z 2 łyżkami oleju na dużej patelni.
Dodaj makrelę i 10 minut smaż. Dodaj do makreli sambal, oprósz solą i pieprzem do smaku.
Podaj makrelę z ryżem i sałatką z ogórków.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)