Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami wg ao12.

Co zrobić ze schabu? Tradycyjny kotlet odpada....Ela ostatnio zachwalała schab pod beszamelem wg Pascala, -zrób nie będziesz żałować.
Przygotowałam, danie było smaczne dzięki aromatowi z pieczarek, ale sos beszamelowy jednak do mnie nie przemawia- coś się lubi albo się nie przepada za tym. 



Składniki:
  • schab 6 plastrów,
  • pieczarki, pokrojone w talarki 150 g,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • mleko 250 ml,
  • mąka pszenna typu 450: 20 g,
  • masło 20 g,
  • ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach 80 g,
  • olej rzepakowy do smażenia  1 łyżka,
  • musztarda Dijon 1 łyżka,
  • ocet biały winny 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek 4 łyżki,
  • sałata masłowa 1 szt.
  • sól szczypta,
  • pieprz szczypta,

Sos beszamel: 
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

Schab: 
6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.

Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki i cebulę, solimy, smażymy. 

Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. 
Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy odrobiną sera . Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 5-10 minut).

Sałata:
Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab. Podajemy z sałatą.
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)