Pikantna sałatka ziemniaczana z zapiekaną wędzoną makrelą.

Prosta sałatka z ziemniaków -trochę inaczej przygotowywana...nie gotujemy ziemniaków w mundurkach;)
Do sałatki podałam na ciepło wędzoną makrelę. Sami zobaczcie co mi wyszło.
 
 
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 sałata lodowa,
  • 3 łyżki octu winnego

   
 
Obierz i pokrój ziemniaki na równe kawałki - gotuj około 10 minut w garnku z osoloną wodą. Odcedź ziemniaki i ostudź je. 
Obierz i posiekaj cebulę, tak samo postępuj z czosnkiem. Opłucz i grubo posiekaj natkę pietruszki.
Wymieszaj ziemniaki z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, ostrą papryką i majonezem.
Pokrój sałatę w cienkie paski i wymieszać z octem. Połącz delikatnie sałatę z ziemniakami.
 
 
Makrela:
  • 2 wędzone makrele,
  • 2 pomidory,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
 

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Usuń skórę i duże ości z filetów z makreli i podziel je na 4 . Ułóż makrelę na blasze wyłożonej pergaminem.
 
Pokrój pomidory w plastry i rozłóż je na filetach z makreli, oprósz solą i pieprzem. Posyp serem tartym i ewentualnie skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez około 5 minut do rozpuszczenia się sera.
Podaj z sałatką ziemniaczaną. 
 

 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)