Cukiniowo-tuńczykowe tortille.

Są dni, że nie chce się czasem ruszyć nawet nogą....po prostu nic się nie chce. A zwłaszcza latem, gdy ciepło na dworze, chciałoby się poleżeć na słonecznej plaży...a tu niestety szara rzeczywistość, ale zawsze można posiedzieć na balkonie :)
Chciałam szybko przygotować obiad, żeby trochę skorzystać z ładnej pogody. Miałam w szafce schowane awaryjnie tortille, w lodówce cukinię i tuńczyka, sami zobaczcie co mi wyszło. Zapraszam;)



Składniki (danie dla 2 osób):
  • 2 puszki tuńczyka -odsączone,
  • 250 g cukinii,
  • 4 tortille,
  • 2 ząbki czosnku-przeciśnięte przez praskę,
  • 1 czerwona cebula-pokrojona w piórka,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ostry keczup,
Cukinię umyj, osusz a następnie pokój w średnie kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną cukinię- smaż chwilę. 

Do cukinii dodaj cebulę, czosnek i przyprawy, smaż jeszcze chwilkę, aż cebula się "złamie".
Przełóż cukinię do miski z odsączonym wcześniej tuńczykiem, wszystko razem wymieszaj, ewentualnie jeszcze dopraw solą.
Na rozgrzanej suchej patelni podgrzej tortille po minucie na każdą ze stron. Każdy placek posmaruj keczupem, nałóż tuńczyka i zwijaj ciasno tortille. 

Smaż je na pozostałym oleju do zbrązowienia się tortilli. Podawaj z ostrym keczupem lub sosem taco.
Smacznego:)   

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)