Cukiniowe ratatouille z razowym penne i kotletem drobiowym.

Planowałam zrobić leczo, ale jak to leczo bez kiełbasy? W lodówce piersi z kurczaka- może kotlet...hmm? A może ratatouille w skromnej wersji podane z kotletem z piersi i razowym makaronem. Zapraszam:)



Składniki:
  • duża cukinia,
  • pomidory w puszcze - wolałabym następnym razem dać świeże,
  • 300 g makaronu razowego,
  • papryka zielona,
  • 2 cebule,
  • piersi z kurczaka,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  


Cebulę obierz, drobno posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 

Rozgrzej patelnię wlej trochę oleju i smaż cebulkę, gdy się "złamie" dodaj cukinię, paprykę i pomidory z puszki. Nakryj pokrywką i duś około 12 minut.

Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu.

W między czasie, umyj mięso, osusz a następnie rozbij na cienkie kotlety, oprósz je solą i pieprzem- panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju rzepakowym do złotobrązowego koloru.
Podaj kotlety z makaronem polane sosem cukiniowym.
Smacznego.

Komentarze