Szybkie i proste danie...nie da się go zepsuć ;) zapraszam
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- sól, pieprz do smaku,
- 600 gram dorsza,
- 4 ładne cykorie,
- 1 cytryna,
- 45 gram masła,
- 150 ml śmietany (lub więcej),
- 1 łyżka musztardy,
- 1/2 łyżki miodu,
2. Osusz filety dorsza ręcznikiem kuchennym pokrój na równe kawałki. Posyp solą i pieprzem.
3. Wytnij twarde rdzenie z cykorii. Wyciśnij pół cytryny a drugą połowę pokrój w kliny. Rozgrzej masło. Smaż ryby po 2-3 minuty z każdej strony.
4. Zdejmij rybę z patelni, następnie wrzuć cykorię i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny, śmietanę, musztardę, miód i gotuj przez 1 minutę.
5.Na talerzach ułóż po kawałku ryby, ziemniaki i cykorię z sosem do każdej porcji podaj cytrynę pokrojoną w kliny.
Smacznego;)
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń