Dorsz z cykorią w sosie musztardowym.

Szybkie i proste danie...nie da się go zepsuć ;) zapraszam


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 600 gram dorsza,
  • 4 ładne cykorie,
  • 1 cytryna,
  • 45 gram masła,
  • 150 ml śmietany (lub więcej),
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżki miodu,
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą do miękkości.  
2. Osusz filety dorsza ręcznikiem kuchennym pokrój na równe kawałki. Posyp solą i pieprzem.  
3. Wytnij twarde rdzenie z cykorii. Wyciśnij pół cytryny a drugą połowę pokrój w kliny. Rozgrzej masło. Smaż ryby po 2-3 minuty z każdej strony.  
 
4. Zdejmij rybę z patelni, następnie wrzuć cykorię i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny, śmietanę, musztardę, miód i gotuj przez 1 minutę.
 
5.Na talerzach ułóż po kawałku ryby, ziemniaki i cykorię z sosem do każdej porcji podaj cytrynę pokrojoną w kliny.

Smacznego;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)