Zupa pieczarkowa z chili.

Wracam do Was po dość długiej przerwie. Miałam sporo spraw do załatwienia,  w tym między innymi brak dostępu do internetu....i inne dziwne historie...
Dzisiaj u mnie zupa pieczarkowa szybka w przygotowaniu. Zapraszam.

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • papryczka chili,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • śmietana do zabielenia,
  • pół główki sałaty lodowej,
  • szczypiorek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz do smaku,
  1. Pieczarki oczyść,opłucz-następnie osusz i pokrój na kawałki.Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej patelnię, wrzuć masło-rozpuść i wrzuć cebulę i pieczarki-smaż.
  3. Zagotuj 2 litry wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. Obierz ziemniaki i marchewkę-pokrój w drobną kostkę, wrzuć do gotującej się wody.Papryczkę chili umyj i usuń z niej nasionka następnie pokrój w drobną kostkę.
  5. Wrzuć do zupy fasolkę szparagową i podsmażone pieczarki, cebulę i chili. Gotuj do miękkości warzyw.Gdy jarzyny zmiękną dodaj do zupy pokrojoną w paseczki sałatę lodową i posiekany szczypiorek.Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku sola i pieprzem, zabiel śmietaną.
  6. Jeżeli zupa jest za gęsta-dolej wody, ponownie doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku. 

Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)