Szparagi z szalotką i masłem.

Sezon szparagowy się rozpoczął. Chciałam spróbować, dlaczego większość się nim zajada. Jak dla mnie "szału" nie ma, od czasu do czasu można zjeść. Zapraszam:) 
Składniki:
  • 1 kg białych szparagów,
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 70 g masła,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do przyprawienia ziemniaków,
  • olej do smażenia,
1. Obierz szparagi i odetnij końcówki tak na około 2 cm . Gotuj szparagi w garnku z  osoloną wodą (1 łyżeczka soli i szczypta cukru) 10 minut wyłącz grzanie i pozostaw szparagi na 15 minut w gorącej wodzie.
2. Tymczasem ziemniaki podsmaż na oleju -posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
3. Obierz szalotkę i drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle.
4. Podziel szparagi i ziemniaki pomiędzy 4 talerze. Masłem polej szparagi. Umieść jajka na wierzchu. Posyp natką pietruszki.

Komentarze