Przeglądając ostatnio przepisy natknęłam się na placki ziemniaczane przekładane szpinakiem na blogu bistromama. Pomysł w sam raz dla nas-uwielbiamy naleśniki ze szpinakiem, wiec dlaczego by nie wypróbować z placuszkami?
Wykorzystałam pomysł "bistromamy", i zabrałam się za smażenie placków:)
Składniki na placki:
- obrane ziemniaki,
- 1 cebula obrana,
- 2 jajka,
- mąka,
- szczypta ostrej papryki mielonej,
- sól,pieprz do smaku,
2. Wszystko mieszam i smażę placki.
Składniki na sos szpinakowy:
- 350-400 g szpinaku mrożonego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- ser feta około 200 g,
- 3 łyżki śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
2. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce o dużych oczkach ser feta. Czekam chwilkę aż ser się rozpuści, dodaję śmietanę-jeszcze chwilę podgrzewając.
3. Zestawiam z ognia i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewam usmażone placki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)