Placki ziemniaczane pod pierzynką ze szpinaku...

Przeglądając ostatnio przepisy natknęłam się na placki ziemniaczane przekładane szpinakiem na blogu bistromama. Pomysł w sam raz dla nas-uwielbiamy naleśniki ze szpinakiem, wiec dlaczego by nie wypróbować z placuszkami?
Wykorzystałam pomysł "bistromamy", i zabrałam się za smażenie placków:)

Składniki na placki:
  • obrane ziemniaki,
  • 1 cebula obrana,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • szczypta ostrej papryki mielonej,
  • sól,pieprz do smaku,
1.Obrane ziemniaki ścieram na tarce, cebulę również. Nadmiar płynu z ziemniaków odlewam.Dodaję  jajka, mąkę i przyprawy.
2. Wszystko mieszam i smażę placki.

Składniki na sos szpinakowy:
  • 350-400 g szpinaku mrożonego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ser feta około 200 g,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
1. Szpinak wrzucam do garnka powoli podgrzewając doprowadzam do rozmrożenia i odparowania wody. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę-dodaję do szpinaku i chwilę duszę do "złamania się" cebuli. 
2. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce o dużych oczkach ser feta. Czekam chwilkę aż ser się rozpuści, dodaję śmietanę-jeszcze chwilę podgrzewając.
3. Zestawiam z ognia i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewam usmażone placki.

Komentarze