Duszony kurczak i ziemniaki zapiekane ze szpinakiem.

Przepis z gazety "Sól i pieprz"3/2011 oczywiście po małych zmianach ;)

Składniki na duszonego kurczaka:
  • 1,3 kg kurczaka, u mnie tylko udka,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • olej rzepakowy,
  • marchewka,
  • kawałek selera
  • 2 cebule,
  • sól,pieprz do smaku,
  • 250 ml wody,
1. Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.Natkę pietruszki posiekaj. Udka oprósz solą i pieprzem. Obierz czosnek i imbir-pokrój w małe kawałki.Sparz cytrynę i pokrój w plastry.

2. Na patelni rozgrzej olej- cytrynę,czosnek i imbir podduś na małym ogniu następnie wyjmij i odłóż. Na tłuszcz włóż kurczaka -podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Marchew, selera i cebulę obierz i pokrój w kawałki podobnej grubości, podsmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa.

4. Warzywa przełóż do naczynia z kurczakiem, zalej wodą, dodaj natkę pietruszki. Piecz około 40 minut w temp. 180 C. 

Zapiekane ziemniaki:
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 40 g masła,
  • 400 ml śmietanki 30%- dałam 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • 140 g szpinaku,
  • 60 g sera feta,
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w 1-cm kostkę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, zeszklij na roztopionym na patelni maśle.Dopraw solą i pieprzem.
2. Do cebuli dodaj ziemniaki, wymieszaj, wlej śmietanę-dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Dodaj szpinak, wszystko wymieszaj-i duś chwilę.Przełóż do naczynia do zapiekania piecz 40 min. 

Pod koniec pieczenia ułóż ser feta, zapiecz, tak aby się rozpuścił. Podaj ziemniaki z kurczakiem.


Komentarze