Cordon bleu wg ao12.

Dzisiaj drobiowy cordon bleu z ziemniaczkami i surówką z marchewką.Zapraszam;)

Składniki:
  • filet z kurczaka,
  • plasterek żółtego sera,
  • plaster szynki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól, pieprz do smaku,
1.Filet z kurczaka opłucz pod zimną wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem.Na desce do krojenia umieść folię spożywczą na nią połóż pierś a następnie przykryj znów folią. 

Rozbij cienko mięso przy użyciu tłuczka. Dopraw solą i pieprzem i słodką papryką.
2. Na kotlety połóż plasterek szynki-i plasterek sera.
3.Złóż kotlety na pół i "zaklep" tłuczkiem.
4.Panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju do brązowego koloru.

Surówka z marchewki i ogórka:
  • 4 marchewki,
  • 1/2 ogórka szklarniowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
1. Marchewkę i ogórka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do warzyw. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Kotlety podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Smacznego:)



Komentarze