Udka z imbirem i cytryną

Jeśli lubicie dania z nutą słodyczy, to te udka są w sam raz dla was.


Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 8 udek,
Marynata do udek:
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 cytryna (skórka i sok),
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 cm obranego i startego imbiru,
  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, posmaruj nią udka i odstaw na min. 2 godziny do lodówki.
  2. Po upływie 2 godzin ułóż kurczaka w naczyniu do zapiekania i piecz w 180 stopniach najpierw pod przykryciem  około 40 minut a jeszcze z 15-20 minut bez przykrycia aby zyskać ładną skórkę.
  3. Podaj z ryżem i ulubioną surówką.

Komentarze