Na słodko-racuchy drożdżowe z jabłkami.

Przepis "zaczerpnięty" od Ani  moją zmianą były tylko starte na tarce o grubych oczkach jabłka, nie kroiłam ich w kostkę. 


Składniki:

  • 300 gram mąki,
  • 40 gram drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 4 jabłka,
  • olejek waniliowy,


  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
  5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)