Co na obiad...zawsze ten sam dylemat....piersi z kurczaka, smaczne ale znów kotlety. Zjadłoby się coś z sosikiem i do tego smażone ziemniaczki.
I wpadłam na pomysł (pewnie kiedyś gdzieś widziałam podobne danie w telewizji) żeby usmażyć kurczaka i zapiec na sosie pomidorowym podać ze smażonymi ziemniakami....sami zobaczcie co mi wyszło:)
Składniki:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Obierz ziemniaki, pokrój je w plasterki.Gotuj w osolonej wodzie, aż będą półtwarde, następnie dobrze odsącz z wody.
Bułkę tarta wymieszaj z parmezanem. Porcjuj piersi na cienkie kotlety, dopraw solą i pieprzem, następnie panieruj kolejno w mące-jajku-bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, smaż kotlety do złotobrązowego koloru.
Piecz kurczaka około 15 minut. Resztę oleju wlej na patelnię wrzuć listki tymianku i ziemniaki-smaż do złotobrązowego koloru na średnim ogniu.
I wpadłam na pomysł (pewnie kiedyś gdzieś widziałam podobne danie w telewizji) żeby usmażyć kurczaka i zapiec na sosie pomidorowym podać ze smażonymi ziemniakami....sami zobaczcie co mi wyszło:)
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- około 6 łyżek bułki tartej,
- 100 g startego parmezanu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- pomidory w puszce 400 g,
- mozzarella 125 g,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży tymianek-listki,
Bułkę tarta wymieszaj z parmezanem. Porcjuj piersi na cienkie kotlety, dopraw solą i pieprzem, następnie panieruj kolejno w mące-jajku-bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, smaż kotlety do złotobrązowego koloru.
Pomidory z puszki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej sos pomidorowy do naczynia do zapiekania-ułóż na nim usmażone kotlety a na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Wlej sos pomidorowy do naczynia do zapiekania-ułóż na nim usmażone kotlety a na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Piecz kurczaka około 15 minut. Resztę oleju wlej na patelnię wrzuć listki tymianku i ziemniaki-smaż do złotobrązowego koloru na średnim ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)