Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym

Co na obiad...zawsze ten sam dylemat....piersi z kurczaka, smaczne ale znów kotlety. Zjadłoby się coś z sosikiem i do tego smażone ziemniaczki.
I wpadłam na pomysł (pewnie kiedyś gdzieś widziałam podobne danie w telewizji) żeby usmażyć kurczaka i zapiec na sosie pomidorowym podać ze smażonymi ziemniakami....sami zobaczcie co mi wyszło:)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • około 6 łyżek bułki tartej,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • pomidory w puszce 400 g,
  • mozzarella 125 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek-listki,
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Obierz ziemniaki, pokrój je w plasterki.Gotuj w osolonej wodzie, aż będą półtwarde, następnie dobrze odsącz z wody.
Bułkę tarta wymieszaj z parmezanem. Porcjuj piersi na cienkie kotlety, dopraw solą i pieprzem, następnie panieruj kolejno w mące-jajku-bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, smaż kotlety do złotobrązowego koloru.


Pomidory z puszki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej sos pomidorowy do naczynia do zapiekania-ułóż na nim usmażone kotlety a na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę.



Piecz kurczaka około 15 minut. Resztę oleju wlej na patelnię wrzuć listki tymianku i ziemniaki-smaż do złotobrązowego koloru na średnim ogniu. 


Podawaj kurczaka z ziemniakami i zieloną sałatą.

Smacznego:)

Komentarze