Dzisiaj bezmięsnie-smażone ziemniaki z serem feta.

U mnie jak co tydzień bezmięsny piątek, postanowiłam usmażyć ziemniaki i podać do nich smażony kotlet z sera feta, zapraszam:)

Składniki na 4 porcje:

  • 700 gram podgotowanych ziemniaków,
  • 250 gram brązowych pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej do smażenia,


Na patelni rozgrzej olej, pieczarki pokrój na większe kawałki, cebulę na półpierścienie i wrzuć na rozgrzany olej, następnie po chwili dodaj podgotowane ziemniaki i smaż na złoty kolor.

Sos pomidorowy:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 800 gram pomidorów z puszki,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • natka pietruszki,
Rozgrzej łyżeczkę oleju, wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w półpierścienie, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Następnie dodaj do cebuli pomidory z puszki i gotuj przez chwilę.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.


Panierowany ser feta:

  • 400 gram sera feta (100 gram sera feta na osobę),
  • 2 jajka,
  • 200 gram mąki,
  • 200 gram bułki tartej
Ser panierować w mące-jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Wyłożyć usmażone ziemniaki- na nie sos pomidorowy i na górę ser feta.

Życzę smacznego:)

Komentarze

  1. Pyszne połączenie smaków, chyba bym na to nie wpadła, może jutro wypróbuję, zamiast faty użyję sera bałkańskiego(np.z lidla), jest trochę mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ser bałkański to dobra alternatywa fety, mniej słony i delikatniejszy.Jeśli wypróbujesz, daj znać, czy danie smakowało.
      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)