Chrupiące kotlety wieprzowe z sałatką z buraków

Lubię schabowe, ale takie zwykłe mi się trochę znudziły, więc je udziwniłam.
"Summa sumarum" wyszedł całkiem fajny obiad. Polecam.

Składniki:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • 4 kotlety schabowe,
  • do smażenia olej rzepakowy,
  • 500 gram buraków czerwonych,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki oliwy extra vergin,
  • 125 gram ruccoli,
  • 250 gram ricotty,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól,
  • pieczywo czosnkowe
1.Kotlety
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.Posiekaj natkę pietruszki.Ubij jaja w głębokim talerzu i wymieszaj z czosnkiem i natką pietruszki.Dopraw do smaku solą i pieprzem.Panieruj kotlety w mące, strząsając nadmiar mąki-dalej w jajku- bułce tartej.
Rozgrzej trochę oleju na patelni i usmaż kotlety na złoty kolor.

2.Sałatka
Ugotuj buraki, obierz a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce sok z połowy cytryny z oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu.Obierz i pokrój cebulę na pół-piórka.Położyć rukolę na talerzu i na górze umieścić buraki. Kłaść łyżką ricottę na buraki, posypać cebulą, polać sosem (sok z cytryny+oliwa z oliwek+sól i pieprz).


Podaj z pieczywem czosnkowym. Smacznego:)

Komentarze