zapiekanka z sosem paprykowym i brokułem

Ostatnio miałam ochotę na zapiekankę z makaronem.Wyszła smaczna. Może przypadnie komuś do gustu.


Składniki (na 4 porcje):


  • 300 g makaronu, u mnie małe muszelki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 400 g brokuła,
  • 1/2 łyżki włoskich ziół,
  • 1 słoik grillowanej papryki (465 g),
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 200 g sera feta,


Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w woku i usmaż czosnek i brokuł podzielony na różyczki  
około 2 minut. 
Dodaj 2-3 łyżki wody oraz włoskie przyprawy i smażyć przez 3-4 minuty. 
Zrób pure z papryki, rozcieńcz sos z odrobiną wody z gotowania makaronu. 
Makaron połącz z papryką dopraw solą i świeżo zmielonym  pieprzem. 
Włóż makaron do naczynia żaroodpornego,  ułóż brokuły i na nie wyłóż ser feta starty na tarce o grubych oczkach.
Posyp solą i pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.


Komentarze